Akvarellguide: Lär dig att måla akvarell | IB Wahlström

Akvarellfärg – En fantastisk målningsteknik att utforska 

I denna guide går vi igenom grunderna i att måla akvarell som nybörjare, men kan även vara användbar för den mer erfarna akvarellisten.

Att måla med akvarellfärg är både roligt och utmanande. Akvarellfärg består av finmalet pigment och bindemedlet gummi arabicum. Akvarellfärgen utmärker sig genom att den är gjord för att arbeta med tunna transparenta lager av färg. Detta innebär att färgerna kan byggas upp gradvis genom att måla flera lager på varandra. Det är en annorlunda teknik än oljefärg och akrylfärg som är mer täckande och kräver färre lager för att täcka ytan. Dessutom torkar akvarellfärg snabbt och är lättare att tvätta bort från palett och penslar eftersom den är vattenlöslig.

En annan fördel med att använda akvarellfärg är att man endast behöver använda en liten mängd färg i jämförelse med olje- och akrylfärg. Detta beror på att akvarellfärgen är mycket koncentrerad och innehåller en hög pigmenthalt. Detta gör att akvarellfärgen är en idealisk teknik för nybörjare som vill experimentera med färg och tekniker.

Tillbehör för akvarellmålning 

När du är redo att börja måla med akvarellfärg är det viktigt att välja rätt material för att få en bra grund för din konstnärliga utforskning

Akvarellpapper

För att måla med akvarellfärg behöver du ett speciellt anpassat papper, ett så kallat akvarellpapper, eftersom tekniken kräver mycket vatten. Det är viktigt att pappret är limmat för att tåla fukt. Rekommenderad gramvikt är 300g/m² eller högre för att ge stabilitet och förhindra att pappret bucklar sig.

Det finns tre huvudsakliga typer av akvarellpapper som kan vara bra att känna till;

  • 100% bomullspapper (akvarellpapper i den högsta kvaliteten)
  • Mixat bomull
  • Cellulosa samt cellulosapapper

Akvarellpapper finns i olika strukturer, också kallade ”gräng”. De vanligaste typerna är grov gräng, fin (medel) gräng samt satin (slätt). Att använda grov gräng kan skapa en intressant visuell effekt, medan satin passar bättre för detaljerade målningar och tekniker som kräver precision. Det är också viktigt att känna till skillnaden mellan syrafria och icke-syrafria papper. Alla våra akvarellpapper är syrafria, vilket betyder att de inte gulnar över tid. Du kan köpa akvarellpapper i form av ark eller block.

Ark kan enkelt rivas eller beskäras till önskad storlek, medan högkvalitativa papper kännetecknas av sina rivna kanter. Akvarellblocken har limmade kanter som kan separeras med en tunn kniv.

Arches Akvarellpapper

Akvarellpapper av högsta kvalitet

Akvarellpapper av studiekvalitet

Akvarellfärger

Akvarellfärger finns i olika kvaliteter varav den högsta kvaliteten innehåller mer pigment och färgerna har högre ljusäkthet. Den bästa akvarellfärgen bibehåller alltså sin färg och intensitet under en längre tid.

Akvarellfärg finns att köpa i helkoppar (1/1), halvkoppar (1/2) och på tub.

  • I kopparna är akvarellfärgen torr och genom att använda en pensel med vatten kan färgen lösas upp.
  • I tub är akvarellfärgen krämig och färgen kan lätt tas ut och blandas med vatten på en palett eller annan yta. Att använda akvarellfärg på tub kan vara till fördel vid målning av större motiv när mycket färg behöver lösas upp på en och samma gång eller ifall man vill ha mer kontroll över färgens intensitet och konsistens.

Akvarellfärg

Bästa akvarellfärgen 

Akvarellfärg av studiekvalitet 

Akvarellpenslar

Vid akvarellmålning är det fördelaktigt att använda penslar som kan hålla mycket vatten, så kallade akvarellpenslar. Genom att använda en pensel som håller vatten bra, kan man skapa större partier med färg och mjuka färgövergångar utan att behöva doppa penseln i vatten lika ofta. De hösta kvalitetspenslarna, som är tillverkade av äkta djurhår såsom mårdhår och ekorre, är kända för att ha en hög vattenhållande kapacitet samtidigt som de är mjuka och smidiga. Det finns även högkvalitativa syntetiska penslar som imiterar de äkta djurhårens egenskaper, vilket ger många alternativ för konstnärer idag.

Ifall du ska införskaffa dig en startuppsättning av olika akvarellpenslar rekommenderar vi;

-        En bred moddlare (35–50 cm) för att blötlägga pappret eller måla större partier, det går även att blötlägga med en natursvamp.

-        Två mindre runda, spetsiga penslar i olika storlek men en bör vara mellan storlek 8–12 som används som en allround pensel.

-        En större runt pensel i valfri storlek

-        En bred mindre pensel i valfri storlek

Akvarellpenslar

Här finner du alla våra Akvarellpenslar

Akvarell Medium

Vid akvarellmålning finns det olika medier som kan vara användbara, och ett av de mest vanliga är maskeringsvätska. Genom att använda maskeringsvätska kan man välja vilka områden i målningen som man vill behålla omålade. Först applicerar man maskeringsvätskan på det omålade akvarellpappret. Därefter behöver vätskan torka, vilket kan ta upp till en timme beroende på mängden som appliceras. Det är viktigt att vätskan är helt torr innan man börjar måla med akvarell över maskeringsvätskan och på pappret. När akvarellfärgen sedan har torkat kan maskeringsvätskan försiktigt gnuggas bort för att framhäva de vita partierna på akvarellpappret som man ville spara.

Ett annat medium som är användbart är Aqua Ground. Mediet gör att man kan måla akvarell på akrylgrunderad målarduk. Akvarellfärgen lägger sig mer på ytan till skillnad från akvarellpapper som har en mer sugande förmåga. Tekniken är rolig om man vill experimentera med mer rinnande effekter.

Ifall man vill experimentera med olika strukturer i akvarellmålningen finns det olika typer av modelleringspasta för detta ändamål; Aqua modelling paste fine samt Watercolor Ground Coarse.

Ett annat användbart medium för akvarellmålning är Aqua Ground. Det gör det möjligt att måla akvarell på en akrylgrunderad målarduk. Färgen lägger sig mer på ytan jämfört med akvarellpapper som suger upp färgen mer. Det här är en rolig teknik om man vill experimentera med mer flytande effekter i sin målning.

Om man vill utforska olika strukturer i akvarellmålning finns det olika typer av modelleringspasta som kan användas. Till exempel Aqua Modelling Paste Fine eller Watercolor Ground Coarse.

Maskeringsvätska

Här finner du alla våra Akvarellmedier

Övrigt material

Vid akvarellmålning kan det vara fördelaktigt att ha tillgång till vissa material. En hård blyertspenna (HB eller hårdare) och ett bra sudd kan vara användbara, men det är viktigt att komma ihåg att blyertsen kan synas genom akvarellfärgen. För att undvika detta kan man använda sig av antingen en vattenlöslig blyertspenna (laverbar) eller akvarellfärgpennor. Genom att hitta en närliggande nyans i akvarellfärgpennorna kan man undvika att skissen syns helt och hållet.

Förutom detta kan andra material också vara till hjälp. Ett ljusbord kan underlätta om man behöver rita exakta proportioner, exempelvis vid porträtt eller byggnader.

När man är klar med sin målning kan man vilja signera eller täcka över vissa ytor med mer täckande färg. För signering kan man använda Permanenta Fineliners, som finns i många olika spetsstorlekar. Om man vill täcka delar av målningen kan vit Gouache vara ett användbart alternativ. Gouache är också vattenlösligt men mer täckande än akvarell. Många akvarellister använder vit Gouache för att skapa täckande partier i sin akvarellmålning.

Vidare är det nödvändigt med en palett för att blanda färgerna. Vi rekommenderar porslinspaletter för akvarellmåleri. Ifall du tycker att proslinspaletten är något tung går det bra med en vanlig plastpalett.

Ifall du önskar tejpa upp ditt akvarellpapper på en masonitpannå rekommenderar vi att använda maskeringstejp. Vissa föredrar att använda klisterremsa. Skillnaden är att maskeringstejpen går att ta av när du är klar med målningen, klisterremsan sitter fast permanent. Klisterremsan är däremot syrafri och fungerar bra vid montering och inramning av akvareller mot passepartout.

För signering och detaljer ovanpå akvarellmålningen

Måla akvarellt – Steg-för-steg guider 

För dig som vill lära dig att måla akvarell har vi satt ihop två praktiska steg-för-steg-guider i olika tekniker. Lär dig måla porträtt i akvarelltekniken vått på torrt eller prova på landskapsmålning med akvarelltekniken vått i vått genom att följa våra steg-för-steg instruktioner.

Porträttmålning i akvarell – vått på torrt 

1.      Skriv ut ett motiv av det porträtt du vill måla

2.      Tejpa upp utskriften på ett ljusbord och lägg ett akvarellpapper över

3.      Skissa försiktigt av konturerna med en blyertspenna

4.      Tag bort akvarellpappret från ljusbordet.

5.      Klistra upp pappret på en masonitpannå med maskeringstejp runt om.

6.      Använd maskeringsvätska över de partier du önskar ska vara helt vita i målningen och låt torka.

7.      Förbered de färger du vill använda, blanda eventuellt till önskade nyanser på en palett. Förbered även ett par koppar med vatten då ett rent vatten är viktigt när du målar för att få önskat resultat

8.      Börja därefter med att måla tunna lager och se till att penseln inte är alldeles för fuktig, men tillräckligt fuktig för att skapa fina övergångar i målningen. När det första lagret torkat kan du måla över lagret för att skapa djup och skuggningar i målningen. Använd bilden du skrivit ut som förlaga.

9.      När du är nöjd med målningen kan du finslipa detaljer som ska vara helt svarta såsom pupiller, näsborrar, mungipor. Använd antingen svart akvarellfärg eller en svart fineliner.

10.   När detaljerna är klara och målningen är torr kan du försiktigt ta bort maskeringsvätskan, var noggrann att dina händer är rena så att du inte får mörka avtryck där du önskar att pappret ska vara helt vitt.

Porträtt akvarell

Landskapsmålning i akvarell (vått i vått)

1.      Tejpa upp akvarellpappret på en masonitpannå med hjälp av maskeringstejp

2.      Skissa försiktigt upp konturer med en blyertspenna så som du önskar att landskapet ska se ut

3.      Använd maskeringsvätska över de partier du önskar ska vara helt vita i målningen.

4.      Förbered de färger du vill använda, blanda eventuellt till önskade nyanser på en palett. Fundera på vilken färg du önskar som bakgrund och se till att denna färg får lite extra utrymme på paletten. Förbered även ett par koppar med vatten då ett rent vatten är viktigt när du målar för att få önskat resultat

5.      Börja med att blöta en moddlare (d.v.s. en bred pensel), blötlägg sedan hela pappret genom att måla med enbart vatten på pappret. Använd lagom mycket vatten, ej för mycket. När pappret är blött kan du använda samma breda pensel för att applicera färg ovanpå det blöta partiet. Akvarellfärgen kommer då att blomma ut och sprida sig över pappret.

6.      Ifall du önskar kan du arbeta med en lutning på masonitpannån så att det skapas en rinnande effekt i akvarellmålningen. Det kan då vara lättare att arbeta mer kontrollerat i målningen och utifrån vattensamlingen som bildas. Här kan du exempelvis använda dig av en all round pensel som håller bra med vatten

7.      Medan pappret är blött kan du använda en mindre pensel där du önskar skapa blomningar och effekter i målningen

8.      Låt därefter målningen torka helt. När målningen är helt torr kan du igen blötlägga olika delar för att skapa lager på lager i tekniken vått i vått. Nu kan du använda lite starkare färger för att skapa en dynamik i målningen.

9.      När målningen är färdig och torr kan du försiktigt ta bort maskeringsvätskan, var noggrann att dina händer är rena så att du inte får mörka avtryck där du önskar att pappret ska vara helt vitt.

Akvarellpapper upptejpat på Masonitpannå med Maskeringstejp

Landskap Akvarell

Youtube Video, Supergranulerande Akvarellfärg