Oljeguide: Lär dig att måla med oljefärg

Oljefärg – Ett mångsidigt och långsamtorkande medium  

I denna guide har vi sammanställt den viktigaste informationen för dig som vill börja måla med oljefärg. Fördelarna med oljefärg är många. Att börja måla i olja kan vara en utmaning, men det dröjer inte länge förrän du ser fördelarna med den mångsidiga oljefärgen. 

Oljefärg torkar långsamt, det innebär att du kan arbeta med detaljer i din målning under en längre tid och således göra justeringar i efterhand. Det finns olika tekniker man kan använda sig av när man målar i olja, men en generell regel är att arbeta med tunnare lager (oljefärg utspädd med lösningsmedel) för att sedan arbeta med fetare lager. Gör man tvärt om kan färgen riskera att spricka eftersom oljefärgen oxiderar långsamt. Beroende på hur förtunnad oljefärgen är kan det dröja olika läng tid för oljefärgen att torka. Tunnare lager torkar fortare. Det kan dröja några veckor innan en målning är torr på ytan, men upp till ½ år innan en oljemålning är helt genomtorr. Det är först när målningen är helt torr som det går bra att lägga på en fernissa för att skydda målningen.

Det finns även oljefärg som är vattenlöslig. Det innebär att färgen är modifierad så att den går att lösa med vatten, då behöver man inte använda sig av specifik förtunning. Oljefärg som är vattenlöslig skiljer sig inte från vanlig traditionell oljefärg i utseende eller konsistens. En fördel med vattenlöslig oljefärg är att det blir lättare att tvätta penslarna, då färgen löser upp sig i vattnet.

Oljemålning sker ofta på målarduk, pannå eller oljemålningspapper. Det går bra att måla oljefärg ovanpå gesso samt akrylfärg.

Oljefärg finns i tub och ibland finns vit färg även i burk, eftersom vit färg ofta används mer än övriga färger. Det finns även oljefärg i kritform, dessa kallas för Oil sticks.

Tillbehör för Oljemålning 

När du är redo att börja måla med oljefärg är det viktigt att välja rätt material för att få en bra grund för din konstnärliga utforskning.

Målarduk & Pannå

Olja målas vanligtvis på målarduk på rulle eller uppspänd duk & pannå. Målar man på lös duk går det sedan att spänna upp duken på kilramar.

Våra målardukar på rulle och metervara är

-        Bomull 
-        Konstlinne 
-        Linne

Dessa är alla universalgrunderade och det går att måla olja direkt på den vita ytan på dukarna. Färdigspända dukar finns i både bomull och linne. Bomull finns även uppspända på 3D-kilramar som är något djupare.

Oljemålningspapper 

Oljemålningspapper lämpar sig bra för övning. De flesta oljemålningsblock är på omkring 300g som är en bra tjocklek för oljefärg. Oljefärgspapper kan vara linnedukmönstrat för att skapa liknande struktur som på målarduk. Oljemålningspapper är preparerat så det går att måla direkt på pappret.

Man kan även måla med olja på andra typer av men då måste man själv isolera pappret med exempelvis, gesso eller stryka ett lager lim innan man börjar måla. Det behöver man göra för att annars kan linoljan i färgen äta upp pappret efter en del tid.

Oljefärger 

Oljefärg finns i olika kvaliteter, oljefärg av högsta kvalitet har en hög ljusäkthet och pigmenttäthet. Att färgerna har en hög ljusäkthet innebär att färgerna är hållbara i längden, d.v.s. att färgerna inte bleknar när de utsätts för solljus, de behåller sin lyster och intensitet.

Oljefärg av studiekvalité är lägre i pris och innehåller lägre pigmentkoncentration, samt ofta ett fyllnadsmedel för att dryga ut färgen. Studiekvalité är ett jättebra alternativ om du är nybörjare och vill lära dig måla med olja eller när du är ute efter lite billigare färger.

Traditionell oljefärg av högsta kvalitet

-        Rembrandt Oljefärg
-        Schmincke Norma Oljefärg
-        Beckers AVattenlöslig oljefärg av högsta kvalitet

-        Cobra Artist oljefärg
-        W&N Artist Oljefärg

 

Traditionell oljefärg av studiekvalitet

-        Van Gogh
-        Georgian

 

Vattenlöslig oljefärg av studiekvalitet

-        Cobra Study

Oilsticks 

Oilsticks är oljefärg i form av stora kritor i högsta konstnärskvalitet. Kritornas form och smidiga användning, öppnar nya möjligheter att "teckna" inom oljemåleriet. Kritorna är sammansatta av rena, koncentrerade pigment, vegetabiliska oljor och mineraliskt vax. 

De kan användas ensamma, eller tillsammans med traditionella oljefärger. 

 

Före användning måste ythinnan på oljekritan tas bort med lösningsmedel eller med en kniv. Hinnan bildas på nytt på ett par dagar, vilket skyddar och konserverar färgen. Det man tecknat med kritan går att lösa upp med linolja eller förtunning. 

 

Oljefärgspenslar 

Oljefärgspenslar finns i naturhår eller syntetiskt hår. Syntetpenslarna är mjukare och det går lättare att skapa mjuka färgövergångar samt detaljer. Penslarna i naturhår (svinborst) är något hårdare och penseldragen syns mer när man målar med dessa.

Ifall du är osäker på vilka penslar du ska välja finns det Penselset som har blandade storlekar med både borst och syntet; Penselset Startkit olja/akryl.

Ett omtyckt prisvärt penselset i syntet som passar bra för både nybörjare som konstnärer är Penselset 5st syntetisk borst flat.

Oljefärgsmedium 

Till oljefärg finns det medium som ofta används för att det ska vara lättare att arbeta med oljefärgen. De vanligaste är

-        Linolja, som används för att göra oljefärgen fetare, mer flytande, öka glans och transparens.
-        Förtunning, förtunnar oljefärgen, gör den magrare, och kan användas för att rengöra penslar.
-        Målarmedium, som är en blandning av linolja och förtunning
. Målarmedium gör färgen mer lättstruken, påskyndar torktiden och förtunnar oljefärgen något.

Men det finns även andra medium som kan vara användbara i olika sammanhang

-        Liquin, som påskyndar torkningsprocessen.
-        Vallmoolja, som torkar långsammare än linolja och gulnar mindre. Vallmoolja används ofta tillsammans med ljusa oljefärger för att bevara vitheten i färgerna.
-        Impasto, förtjockar konsistensen på färgen, vilket gör att du kan bygga upp struktur och tjocka lager av oljefärg utan att göra av med så mycket färg. Impasto är ett bra medium när du vill arbeta med målarkniven direkt på duken.

Om du använder vattenlöslig oljefärg är det viktigt att använda oljefärgsmedium som är kompatibelt med färgen för att bibehålla den vattenlösliga effekten. Märken som har oljefärgsmedium för vattenlöslig olja är Artisan och Cobra. Du kan använda medium som ej är anpassade för vattenlöslig olja men då försvinner den vattenlösliga effekten och färgen blir som en traditionell oljefärg.     

Fernissa för olja

Oljefernissa finns i sprayburk eller i flytande form som går att pensla på. De vanligaste är

-        Blank, ger målningen ett väldigt blankt slutresultat.
-        Matt, tar bort oljans blankhet för ett matt slutresultat.
-        Sidenmatt, för ett lagom blankt slutresultat, någonstans mellan matt och väldigt blank.

Övrigt Material 

Vid oljemålning behöver man en palett att blanda färgen på, plastpalett, träpalett eller avrivningspalett. Det finns även olika målarknivar och verktyg för oljemålning såsom målarknivar, silikonpenslar, silikon och nylonverktyg. Målarknivar kan användas för att blanda färgen på paletten eller för att måla med färgen direkt på målarduken. Silikonpenslar och verktyg kan användas för att skapa olika mönster i målningen.

Målarverktyg